
Geitmyra matkultursenter for barn er et sted der barn lærer om mat – fra jord til bord og fra fjord til bord. Gjennom praktiske aktiviteter får de smake, utforske og forstå hvordan maten blir til. Her lærer barna å lage mat, tørre å smake på nye smaker og ta gode matvalg for livet.
På Odderøya i Kristiansand lå det tidligere en stor parkeringsplass på hele 600 m². Kristiansand kommune tildelte området til Geitmyra slik at det kunne forvandles til en levende kjøkkenhage full av læring, matglede og nysgjerrighet.
Utgangspunktet var utfordrende – grus og asfalt så langt øyet rakk. For å kunne bygge opp en fruktbar kjøkkenhage ble det nødvendig med god jord i riktige mengder og kvalitet.
Grønn Vekst leverte Hage-Mix fra LH Tippen i Kristiansand og torvfri plantejord til prosjektet. Dette ga et næringsrikt grunnlag for de mange bedene, pallekarmene og grønnsakssonene. Hagejorden var lett å jobbe med, og resultatet ble en frodig oase der alt fra grønnsaker til urter og blomster trives.
Plantingen startet i mai/juni 2025, og gjennom sommeren har hagen vokst seg stor og mangfoldig. Området er delt inn i flere soner – hver med sitt særpreg og formål.
I kjøkkenhagen finner du blant annet markjordbær, grønnkål, ringblomster, blodamarant, tomater og solsikker. Barna lærer hvordan planter vokser, og får høste egne råvarer til bruk i undervisningen.
Et viktig element i hagen er jordfabrikken, der barna lærer hvordan matrester kan bli til ny jord. Her finnes både kaldkompost og varmkompost, og barna får førstehånds erfaring med hvordan naturen resirkulerer næring.
I “den lille åkeren” dyrkes det poteter, bønner, gulrøtter, løk og kål. Urtehagen bugner av timian, salvie, oregano, persille, lavendel og mange flere urter som brukes i matlagingen.
Frukt- og bærhagen rommer epler, plommer, bringebær, jordbær, solbær og hageblåbær – alt til glede for små og store som besøker området.
Alt som dyrkes i hagen brukes i læringsaktiviteter for barn og unge. Målet er å skape forståelse for hvor maten kommer fra og inspirere til å dyrke selv – enten i hage, pallekarm eller på balkong.
Geitmyra håper også at folk som går tur på Odderøya tar turen innom, smaker på en urt, ser på plantene og lar seg inspirere.
“Vi vil så gjerne vise frem hvor fint det har blitt, og hvordan vi bruker hagen for å lære enda flere barn og unge hvor maten kommer fra,” sier Geitmyra.
Søndag 25. september ble åpningen feiret med Barnas store potetfest, der Grønn Vekst var til stede. Det var inspirerende å se hvordan området er blitt forvandlet fra asfalt til en levende hage full av liv og læring.
.jpg&w=3840&q=75)
Potetløp ved åpningen av Geitmyra Kjøkkenhage.

Barn fikk lære mer om poteter og hvordan de dyrkes gjennom gøye aktiviteter.
Vi i Grønn Vekst gratulerer Geitmyra matkultursenter med åpningen, og er stolte av å ha levert jorden som danner grunnlaget for denne grønne suksessen.
Agurk , ananasmynte , ananassalvie , anisisop , aronia , asparges , bladpersille , blodamarant , blodkløver , blomkarse , bondebønner , bringebær , bronsefennikel , bukhvete , champignonurt , cypressurt , dalia/georgine , druer , eplemynte , epler (katja og freya) , gresskar , gressløk , grønnkål , gul løk , gule linser , gulrøtter , hageblåbær , honningurt , humle , isop , jordbær , jordskokk , kaldkompost , karve , kirsebær dønnisens gule) , klatrebønner , kruspersille , kvann , kvede , lakristagetes , lavendel , lin , mais , markjordbær , olivenurt , regano , peppermynte , pepperrot , plomme , poteter (nansen) , prince of india , rabarbra , ingblomst , ringblomster , rips , rosenkål , rosmarin , rødløk , salturt , salvie , sitronmelisse , sitronverbena , solbær , solsikker , squash , stikkelsbær , stormarikåpe , sukkererter , svarthyll , syre , timian , tomater , varmkompost , vassarv , vintersar.
© 2025 Grønn Vekst
Org.nr. 981 711 033 MVA