Kjøkkenhage på Geitmyra senter i Kristiansand. Foto.

Fra asfalt til kjøkkenhage på Odderøya – Kristiansand

En parkeringsplass på Odderøya i Kristiansand er forvandlet til en frodig kjøkkenhage. Geitmyra matkultursenter lærer barn og unge om matens vei fra jord til bord – med hagejord levert av Grønn Vekst.

Fra asfalt til kjøkkenhage - et grønt eventyr midt i Kristiansand

Geitmyra matkultursenter for barn er et sted der barn lærer om mat – fra jord til bord og fra fjord til bord. Gjennom praktiske aktiviteter får de smake, utforske og forstå hvordan maten blir til. Her lærer barna å lage mat, tørre å smake på nye smaker og ta gode matvalg for livet. 

På Odderøya i Kristiansand lå det tidligere en stor parkeringsplass på hele 600 m². Kristiansand kommune tildelte området til Geitmyra slik at det kunne forvandles til en levende kjøkkenhage full av læring, matglede og nysgjerrighet. 

Inngangen inn til Geitmyra Kjøkkenhage. Bilde.

Velkommen inn til den innholdsrike Geitmyra Kjøkkenhage!

Grønn Vekst leverte jorden til prosjektet

Utgangspunktet var utfordrende – grus og asfalt så langt øyet rakk. For å kunne bygge opp en fruktbar kjøkkenhage ble det nødvendig med god jord i riktige mengder og kvalitet. 

Grønn Vekst leverte Hage-Mix fra LH Tippen i Kristiansand og torvfri plantejord til prosjektet. Dette ga et næringsrikt grunnlag for de mange bedene, pallekarmene og grønnsakssonene. Hagejorden var lett å jobbe med, og resultatet ble en frodig oase der alt fra grønnsaker til urter og blomster trives. 

Hagen vokser og spirer - fra jord til bord

Plantingen startet i mai/juni 2025, og gjennom sommeren har hagen vokst seg stor og mangfoldig. Området er delt inn i flere soner – hver med sitt særpreg og formål. 

Urter, blomster og grønnsaker i full blomstring

I kjøkkenhagen finner du blant annet markjordbær, grønnkål, ringblomster, blodamarant, tomater og solsikker. Barna lærer hvordan planter vokser, og får høste egne råvarer til bruk i undervisningen. 

Solsikke som er i blomst. Foto.

En nydelig solsikke hilser de besøkende velkommen.

Jordfabrikken - læring om kompost og kretsløp

Et viktig element i hagen er jordfabrikken, der barna lærer hvordan matrester kan bli til ny jord. Her finnes både kaldkompost og varmkompost, og barna får førstehånds erfaring med hvordan naturen resirkulerer næring. 

Kjøkkenhage med kompostering. Foto

Barn lærer hvordan man komposterer og hvordan jord blir til.

Den lille åkeren og urtehagen

I “den lille åkeren” dyrkes det poteter, bønner, gulrøtter, løk og kål. Urtehagen bugner av timian, salvie, oregano, persille, lavendel og mange flere urter som brukes i matlagingen. 

Åker med grønnkål. Bilde.

Den lille åkeren er en av flere soner, hvor det blant annet dyrkes grønnkål.

Frukt og bær - en smak av Sørlandet

Frukt- og bærhagen rommer epler, plommer, bringebær, jordbær, solbær og hageblåbær – alt til glede for små og store som besøker området. 

Et sted for læring, smak og fellesskap

Alt som dyrkes i hagen brukes i læringsaktiviteter for barn og unge. Målet er å skape forståelse for hvor maten kommer fra og inspirere til å dyrke selv – enten i hage, pallekarm eller på balkong. 

Geitmyra håper også at folk som går tur på Odderøya tar turen innom, smaker på en urt, ser på plantene og lar seg inspirere. 

“Vi vil så gjerne vise frem hvor fint det har blitt, og hvordan vi bruker hagen for å lære enda flere barn og unge hvor maten kommer fra,” sier Geitmyra. 

En vellykket åpningsfest og et grønt samarbeid

Søndag 25. september ble åpningen feiret med Barnas store potetfest, der Grønn Vekst var til stede. Det var inspirerende å se hvordan området er blitt forvandlet fra asfalt til en levende hage full av liv og læring. 

Skilt med informasjon om potetløp. Bilde

Potetløp ved åpningen av Geitmyra Kjøkkenhage.

Barn delar i potetløp ved åpning av kjøkkenhage. foto.

Barn fikk lære mer om poteter og hvordan de dyrkes gjennom gøye aktiviteter.

Vi i Grønn Vekst gratulerer Geitmyra matkultursenter med åpningen, og er stolte av å ha levert jorden som danner grunnlaget for denne grønne suksessen.

Solsikke og humle malt på en vegg utendørs. Foto.

Også husveggene har fått pynt og bidrar til god stemning rundt kjøkkenhagen.

Husvegg med påmalte blomster, humler og bier. Foto.

Dette har de plantet:

Agurk , ananasmynte , ananassalvie , anisisop , aronia , asparges , bladpersille , blodamarant , blodkløver , blomkarse , bondebønner , bringebær , bronsefennikel , bukhvete , champignonurt , cypressurt , dalia/georgine , druer , eplemynte , epler (katja og freya) , gresskar , gressløk , grønnkål , gul løk , gule linser , gulrøtter , hageblåbær , honningurt , humle , isop , jordbær , jordskokk , kaldkompost , karve , kirsebær dønnisens gule) , klatrebønner , kruspersille , kvann , kvede , lakristagetes , lavendel , lin , mais , markjordbær , olivenurt , regano , peppermynte , pepperrot , plomme , poteter (nansen) , prince of india , rabarbra , ingblomst , ringblomster , rips , rosenkål , rosmarin , rødløk , salturt , salvie , sitronmelisse , sitronverbena , solbær , solsikker , squash , stikkelsbær , stormarikåpe , sukkererter , svarthyll , syre , timian , tomater , varmkompost , vassarv , vintersar.

    © 2025 Grønn Vekst

    Org.nr. 981 711 033 MVA

    Personvern og cookies
    vipps-logovisa-logomastercard-logo