Toppdressing av plen

Gress med regndråper. Foto.

Skrevet av Jorunn Ribe - plenentusiast

Hva er toppdressing?

Ved mye bruk blir en plen slitt, men med litt omsorg og vedlikehold kan du oppnå drømmen om nabolagets flotteste plen. Toppdressing er en metode for plenpleie som gir gresset ditt litt ekstra næring og hjelper det til å vokse seg grønt og friskt.

Formål med toppdressing

 • Det er viktig å lufte plenen av og til, og da vil toppdressingen trenge ned i bakken, og bidra til at gressrøttene får bedre tilgang på luft. Dette gir gressrøttene gode forhold og gjør at gresset vokser tettere og bedre.

 • Har plenen din ujevnheter som groper eller bulker, så hjelper toppdressingen deg med å fylle opp så plenen blir jevn og flat igjen.

 • Har du fått skader etter mye tråkk eller kanskje tørke, så bidrar toppdressing med å gi gresset litt ekstra næring slik at det kommer seg igjen.

Gi plenen litt tid

Før du begynner med toppdressingen må plenen få tørke litt opp etter vinteren. Når bakken har fått litt varme og tørket opp, kan du gå i gang med å rake bort kvister, løv og gammelt gress.

Raking av plen for lufting. Foto.
Rak bort kvister, blad og gammel gress etter vinteren.

Lufte plenen

Å lufte plenen kan du gjøre manuelt, eller ved å benytte en plenlufte-maskin. Du kan helt enkelt benytte et greip som du stikker ca. 10 cm. ned i jorda og beveger litt frem og tilbake. Jobb deg gjennom plenen og gjør dette med ca. 10-20 cm avstand.

Benytter du en plenluftemaskin i stedet, så starter du første med å klippe plenen, og så setter du i gang maskinen slik at den lager skjær i plenen. For å være sikker på at maskinen ikke skjærer for dypt så, test den gjerne på et lite område før du går i gang.

Når du er ferdig med luftingen raker du bort alt det gamle og løse slik at gresset får både luft og sol, og et godt verktøy til dette kan være en jernrive som hjelper deg til å rafse godt opp.

Lufting av plen med plenluftemaskin. Foto.
Plenen kan luftes med en plenluftemaskin, eller man kan gjøre det for hånd med for eksempel en høygaffel.

Reparasjon av bare flekker

Har du bare flekker, fordypninger uten gress eller områder med dårlig gressvekst, så kan du blande inn gressfrø i toppdressingen. Bland alt godt i en bøtte, og hell eller spre toppdressingen ut for hånd. Klapp jorden forsiktig til og ikke trykk den sammen slik at den blir veldig kompakt.

Er det større områder kan du benytte en såvogn, eller du kan også strø frøene for hånd først på langs og så på tvers for best mulig fordeling. Avslutt med å gå lett over med en jernrive. Det finnes mange ulike blandinger med gressfrø, og på pakken ser du hvilke frø som passer til hvilke formål.

Ta kontakt med ditt lokale hagesenter eller spør en gartner om hva som passer for deg og din plen hvis du er usikker.

Samme toppdressing på alle gress typer?

Generelt kan man si at toppdressing er positivt for alle typer plener, og når gresset blir sterkere vil det også konkurrere bedre mot ugress og bli mer robust.

Noen typer gress er tettere og mer finkornet enn andre. For disse fungerer litt finere toppdressing som blant annet hjelper til med å gi en jevnere vekstflate. Andre typer gress kan være mer grovkornet og ha kraftig vekst, og da hjelper toppdressingen til med å rett opp groper og ujevnheter samtidig som den bidrar til å holde bedre på vannet.

Har du tung leirjord i hagen din, så kan en toppdressing som er blandet med kompost eller sand bidra til å løse opp og tilføre luft. Den vil også bidra til bedre drenering og økt næringsinnhold i plenen din.

Slik toppdresser du plenen

 • Start med å klippe gresset, og rak bort alt det løse slik at toppdressingen kommer i kontakt med jorden.

 • Spre så toppdressingen utover plenen i et tynt lag, ca. 1,5 cm, slik at gresset kan vokse gjennom.

 • Benytt gjerne er dressrive for å fordele toppdressingen jevnt utover. En vanlig rake, jernrive eller kost gjøre nytten. En god regel er at 50 % av gressbladene skal være synlige etter du har raket ut toppdressingen.

 • Jobber du frem og tilbake diagonalt over plenen, så er det enklere å få til en jevn og fin fordeling.

 • Det er lurt å vanne plenen godt etter du har påført toppdressingen. Når du vanner, hjelper du materialet med å sette og blande seg bedre med jorden under.

 • Er deler av plenen din veldig slitt, kan du toppdresse den flere ganger i løpet av sesongen. Men husk å la gresset vokse litt mellom hver gang du dresser.

 • Klipp gresset ofte for å få en jevn og tett plen. Det er fordi gressplantene da setter sideskudd og ikke bare «strekker» seg oppover.

Større ujevnheter

Har du litt større ujevnheter i plenen du vil jevne ut kan du så gressfrø. For å få best resultat spre frøene i to forskjellige retninger, og rak litt lett over. Flat så ut slik at frøene får kontakt med jorda. Dette kan du gjøre ved å tråkke forsiktig til, eller ved å flate ut med en rive.

Husk å holde området fuktig slik at frø og toppdressing ikke tørker, så vann godt inntil gresset slår rot.

Gjødsling

Gress trenger næring for å trives, så for å få en flott og grønn plen må du tilføre næring. Gjødsling bidrar også til god vekst og hjelper til med å hindre mose. Jord fra Grønn Vekst er tilsatt kompost, og komposten bidrar med naturlig næring litt etter litt tilpasset plantenes behov. Men det vil vanligvis være behov for å supplere med litt gjødsel for å sikre effektiv etablering og vekst.

Mange tenker det haster å gjødsle så fort snøen er borte, men rotsystemet våkner ikke ordentlig før det er rundt 10-11 grader i luften så vent helst til spiringen er ordentlig i gang og du begynner å se et grønnskjær i plenen.

Ulike typer gjødsel

Det finnes mange typer gjødsel, og behovet avhenger av både årstid, jordas næringsinnhold og type vekster. Generelt kan man bruke en langtidsvirkende fullgjødsel med mye nitrogen på våren, og gjerne gjødsle en gang i måneden frem til midten av august. På høsten er det vanlig med en gjødsel med mindre nitrogen og mere fosfor. Etter du gjødsler husk å vanne godt, eller planlegg gjødslingen rett før du vet det skal regne.

Anbefalt mengde gjødsel ser du på forpakningen, og ofte opereres det med en mengde på 2,5 kg per hundre kvadratmeter plen. Mange lurer likevel på hvor mye de skal gjødsle, og et godt tips er at man gjødsler lite og ofte i stedet for mye og sjelden. Er du i tvil, bruk heller halv mengde og gjødsle dobbelt så ofte.

Bruk Park-Mix som toppdressing! Men vi har også jord til andre hage-prosjekter.

  © 2024 Grønn Vekst

  Org.nr. 981 711 033 MVA

  Personvern og cookies
  vipps-logovisa-logomastercard-logo