Hosta - slik planter og steller du den

Hosta med grønne, hjerteformede blader. Foto.

Kort oppsummering

  • Hosta er en hardfør, elegant plante med hjerteformede grønne blader.

  • Planten er en staude som kommer igjen år etter år, og krever minimalt med stell.

  • Planten trives godt i skyggen og er egnet som bunndekke.

  • Det finnes mange varianter med ulike fargekombinasjoner, størrelser og stilklengder på bladene.

  • Hostaen kan plantes hele vår og sommersesongen.

Hosta med grønne, hjerteformede blader. Foto.
Foto: Greg Rosenke - Unsplash

Hva er hosta?

Hosta er en grønn plante med store, hjerteformede blader. Den kalles også bladlilje og er en hardfør plante som trives i skyggen. Planten finnes i et par tusen varianter med ulike fargekombinasjoner, størrelser og stilklengde på bladene. Planten er god å bruke som bunndekke.


Hostaen får klokkeaktige blomster på sommeren, men det er bladene som virkelig er blikkfanget.

Hosta med lilla blomsterklokke. Foto.
Foto: Peggy Paulson - Unsplash

Hosta tilhørte tidligere liljefamilien, men er nå en planteeslekt i aspargesfamilien.

Med så mange varianter finner du garantert dine favoritter. Noen av de vanligste typene er:

  • Big Daddy – tykke, blå blader som går over mot grønt på slutten av sommeren. Bladene er koppeformede og nesten runde, og blir ca 25x30cm. Planten vokser relativt sakte. Desto mer lys eller sol den får, desto grønnere blir planten. Hvite blomster.
  • Undulata (Bølgebladlilje) – Bølgete blad i hvitt ispedd grønne striper. Blir ca 50 cm høy med blomster i lavendelfarge. Trives både i halvskygge og full skygge.
  • Blue Angel – Store, hjerteformede blader i mørk blågrønn. Denne er en av de største hosta-variantene og blir rundt 80cm høy, og bladene blir opptil 40*30cm. Blomstene er vanligvis hvite. Planten vokser relativt raskt. Den trives i lett skygge, men vil gjerne ha noen timer morgensol om mulig.
  • Det finnes også sorter som dufter, blant annet Hosta So sweet, Hosta Fragrant blue og Hosta Fried bananas.

Planlegging før planting

Det er som regel skyggebedene som er en utfordring i hagen, og hosta trives utmerket på litt vanskelige steder. Hosta kan gjerne stå i skråninger eller oppå en mur der det ikke er så mye sol. Kombinér flere varianter, så får du et frodig og variert uttrykk.


De fleste sorter foretrekker skygge, men noen klarer seg bra i mer sol. Velg da gjerne et område som får morgensol, men skygge resten av dagen. Dersom planten får sterk sol i løpet av dagen kan dette skade bladene. En tommelfingerregel er at de helt grønne sortene liker mest skygge, mens de med fargesjatteringer godt kan få noen solstråler.


Hosta er hardfør og kan plantes hele sesongen, fra vår til høst. Plant likevel i god tid før frosten kommer, slik at planten rekker å etablere seg.


De fleste hosta-typene vokser ikke så fort, så plant derfor tett. Etter hvert som de blir større, kan plantene heller flyttes fra hverandre eller deles.

Jord til hosta

Hosta trives i fuktig og godt drenert jord som er rik på organisk materiale. Jord fra Grønn Vekst er kompostbasert og er et veldig godt valg for hosta. Vår jord har et rikt mikroliv som bidrar med god næring til planten.

Planting av hosta

Hosta liker fuktig jord rik på organisk materiale. En kompostbasert jord er veldig bra. Planten liker ikke å stå i vann, så jorden må også drenere godt.


Hosta kan trives godt i krukker og potter. Sørg for god drenering og romslig størrelse på krukken. Velg frostsikre potter og krukker, slik at planten kan stå ute hele året.

Slik planter du

  • Grav et hull i jorden som er en del større enn roten.

  • Fjern eventuelt ugress som er der fra før.

  • Dersom du ikke bruker kompostbasert jord kan det være lurt å tilføre kompost i plantehullet.

  • Dersom det er døde blader på planten fjernes disse.

  • Planten settes slik at kronen er på nivå med eller litt under jordoverflaten.

  • Vann godt etter planting.

Hosta med hvite og grønne blad. Foto.
Foto: Rachel Ellis - Unsplash

Stell og vedlikehold

Planten klarer seg stort sett selv, men det er viktig at den ikke tørker ut.


Jo større plante, jo mer vann trenger den. God drenering er likevel viktig, da hosta ikke liker å bli stående i vann. Vann regelmessig.


Planten trenger i utgangspunktet ikke mye gjødsel så lenge jorden er næringsrik. Vil du likevel gjødsle må dette gjøres i små mengder. For mye gjødsel kan gi for store blader og minimere blomstringen.


Hosta trenger ikke å beskjæres. På høsten kommer bladene til å visne, og planten ser derfor ikke så fin ut da. Det anbefales å la bladene ligge som vinterdekking rundt planten. På våren blir bladene tørre og slipper planten lett, og er da enklere å fjerne. Når blomstene er ferdig blomstret om sommeren kan gjerne blomsterstengelen klippes av.


Dersom hostaen har vokst seg for stor og tett kan den enkelt deles, men vent gjerne til den er 4-5 år gammel. Bruk en spade som kan tråkkes på og som skjærer godt gjennom planten. Del planten der du ønsker, helst på våren. Vips så har du en ny plante du kan sette et annet sted eller dele med noen. Du kan også flytte hele hostaen om du ønsker det.

Tips: Lag en bukett av blomster fra hagen, og la hostablader omkranse blomstene - nydelig!

Hage med mange forskjellige hostaplanter. Foto
Foto: David Griffiths - Unsplash

Overvintring og forberedelser for vinteren

Du trenger ikke gjøre noe før vinteren, det håndterer planten selv. La bladene visne på høsten og bli liggende rundt planten som beskyttelse. Dette kan også gi husly til marihøner og andre insekter som trenger et sted å overvintre. 


Skadedyr og sykdommer

Snegler er dessverre veldig glad i hosta. Det er kjedelig å ha en plante med mange hull på bladene etter sneglens herjinger.

Dersom du er plaget med mye snegler i hagen anbefales det å satse på de hostatypene som har høye, lange stilker. Da kommer ikke sneglen like lett til.

Bladene kan bli gule på hosta. Hvis planten er utsatt for sterkt sollys er nok det forklaringen. Men gule blader kan også forårsakes av sopp og andre sykdommer.

Det viktigste du kan gjøre for å få en sunn plante er å vanne regelmessig, men også sørge for god drenering. Hvis hostaen blir stående mye i vann blir den mer sårbar. Fjern også blader som ikke er friske.

Ofte stilte spørsmål
  • Når skal hosta klippes ned?
    Svar: Hosta trenger ikke å klippes ned før vinteren. La gjerne bladene ligge og fjern de heller på våren når de har blitt tørre og slipper lettere.

  • Hvor trives hosta best?
    Svar: De fleste typene trives best i skygge eller halvskygge. Flere av sortene kan likevel trives med morgensol.

  • Kan man plante hosta i krukke?
    Svar: Hosta kan fint trives i en romslig krukke med god drenering.

  • Hvordan kan jeg forhindre at snegler skader mine hosta?

    Svar: Er du plaget med snegler i hagen anbefales det å ha en hostavariant som har høye stilker, slik at sneglene ikke så lett klarer å angripe bladene.

  • Hva gjør jeg hvis hostaen min ikke blomstrer?

    Svar: Det kan være et tegn på at hostaen ikke trives på plassen den er satt. Sjekk om drenering, sol/skygge forhold og næring er bra for den hosta-varianten du har.

  • Kan hosta vokse i fullt sollys?

    Svar: De fleste hostaene trives ikke i mye sollys. Da kan bladene bli gule og tørke ut.

  • Hvordan dele og formere hosta effektivt?

    Svar: Du kan dele hostaen gjerne på våren. Stikk en spiss spade igjennom der du ønsker å dele planten. Da får du en fin avlegger du kan plante et annet sted.

  • Kan hosta spises?
    Svar: Ja, du kan høste nye skudd og blader fra for eksempel arten Hostas grandiflora, og bruke dette i salater. Denne sorten brukes gjerne i det japanske kjøkken. Likevel er det mange av sortene som smaker nesten som såpe.

© 2024 Grønn Vekst

Org.nr. 981 711 033 MVA

Personvern og cookies
vipps-logovisa-logomastercard-logo