Gratis gull i hagen

Har du et hjørne i hagen med vissent løv, gress og annen kvist og kvast er du, kanskje uten helt å vite det, eier av en hel hærskare av meitemark.

Jord til blomsterbed og stauder

Med litt tilrettelegging kan disse gi deg de beste gjødselproduktene du kan forestille deg. Rot litt rundt, og du treffer sikkert på dem. Et kort øyeblikk riktignok, før de stikker av – eller rettere sagt – ned i komposten din. De har nemlig ingen glede av sollyset slik som oss.

HØST har i mange år hatt anledning til å bli kjent med meitemarken og de mulighetene som ligger i prosessen som på fint kalles vermikompostering. Vi arbeider med å utvikle prosesser der store mengder meitemark får servert avfall og spesialdesignede avfallsblandinger jevnt og trutt, for på den måten å levere gjødsel like jevnt og trutt i et slags gjennomstrømmende anlegg. På en liten kvadratmeter er det mulig å omdanne flere tonn med avfall til makk-skit per år!

Marken spiser sin egen vekt om dagen, og skiter ut omtrent halvparten av dette igjen. Og det er denne skiten eller vermi-castingen som er gullet i hagen din. Et ordentlig bio-gjødsel som i tillegg til å levere næringsstoff og jordforbedrende egenskaper til jorda også inneholder gode mikrober, enzymer og humusstoff som er med å stimulere plantene dine og gjør dem mer motstandsdyktige mot sykdommer.

Er du ordentlig ivrig kan du blande vann inn i produktet og trekke ut såkalt kompost te som kan fortynnes i vannkanna og tilføres som spray rett på bladverket. Hagen til forfatteren har fått tilført vermicastings i flere år og trives, for å si det sånn.(se bildet over).

Markmengden kan være flerfoldige tusen mark på den samme kvadratmeteren! Når det i tillegg blir stadig flere av dem og marken består av 60 – 70 % protein, har den potensiale som fortilskudd også. Fisk spiser nemlig mark, og det samme gjør høns. Det er ikke akkurat rakettforskning å konkludere med at marken har verdi som fôr!

Det finnes mange enkle løsninger på å starte en egen mark kultur som så kan mates med det meste av organisk vegetabilsk avfall fra kjøkken og hage.

Du finner sikkert ut at noe er favorittmat, mens andre avfallstyper ikke faller helt i smak. Kaffegrut, skrell av grønnsaker og frukt, eggeskall, papir, papp og tørket hageavfall er topp – sammen med kompost som er et stykke på vei til å bli ferdig omdannet. Sørg for å riv opp de største avfalls- og papirbitene, da går prosessen fortere. For potetskrell og løk er regelen at marken skal ha det i små porsjoner sammen med annen mat. Skall av appelsin og sitron lager heller ikke feststemning i produksjonsanlegget ditt, så det kan du godt spare.

Marken er opptatt av vann og trenger ganske høy fuktighet i miljøet rundt seg. De overlever ved lave temperaturer, helt ned mot frysepunktet. Da er naturlig nok aktiviteten også lik 0. Idealtemperaturen ligger et eller annet sted mellom 17-18º og opp mot 25°. Blir det for varmt kan konsekvensene bli dramatiske for marken; – det går en grense ved ca. 30°.

Heldigvis har den alltids en mulighet til å unnslippe. Som med det aller mest i hagen, dreier arbeidet med meitemark seg om læring ved prøving og feiling. HØST foreslår at dere roter litt rundt i haugene, tar kontakt med oss for tips eller gjør det som halve landet gjør for å bli eksperter; – de «Googler».

Lykke til, dere blir garantert fascinert!