Grønn Vekst har jord uten torv

På NRKs Forbrukerinspektørene (FBI) 02.09.15 settes det fokus på at det meste av jorda kjøpt i sekker på hagesentrene inneholder mest torv og lite næring, samtidig som myrene er viktige fossile CO2 lagre. På alle våre utsalgssteder får du kompostjord av god kvalitet, og vi bruker ikke torv fra nyåpnede myrer.

Torvfri jord er mer klimavennlig

Fremtiden i våre hender har nå klaget landets hagesentre til Forbrukerrådet for villedende reklame omkring miljøvennlig jord. Jorda selges med mange forskjellige navn, men inneholder i mange tilfeller mer eller mindre det samme: over 90% torv. Til og med jord til ørkenplanten kaktus leveres som torvprodukt!

Bakgrunn

Grønn Vekst startet allerede i 2004 å tilby sekkejord med 70% resirkulert materiale til hagesentrene – men det var dessverre kun fokus på pris og liten interesse for kvalitet.

Det er derfor svært gledelig at forbrukerne nå våkner og sier ifra. Kun på denne måten kan forbrukerne få frem gode og miljøvennlige produkter. Vi jobber nå med igjen å kunne tilby miljøvennlige sekkejordsprodukter når kjedene igjen forhåpentligvis vil etterspør kvalitet og bærekraftige produkter.

Man trenger ikke kjøpe jord i plastsekk!

Det finnes alternativ til plastsekkene: Miljøriktig jord leveres gjennom merkevaren GRØNN VEKST – og en rekke samarbeidspartnere i det aller meste av Sør-Norge.

De fleste GRØNN VEKST produktene selges i bulk – som betyr hele billass eller i små tilhengere fra mange gjenvinningsstasjoner som vi samarbeider med. Dette er jord som er nøye sammensatt med både mineralsk og organisk materiale som plantene trenger. Produktene er tydelig merket med GRØNN VEKST som borger for god kvalitet, og det medfølger varedeklarasjon og bruksveiledning.  Produktene inneholder kompost som er resirkulert hageavfall, matavfall eller slam – og som bidrar med et bredt spekter av næringsstoffer. Jord fra GRØNN VEKST har en naturlig høy pH og trenger ikke å kalkes de første årene. Den inneholder i tillegg millioner av mikroorganismer som frigjør verdifulle næringsstoffer fra det organiske materialet og hjelper plantene med å holde seg friske.

I tillegg inneholder jorda sand, steinmel og moldjord. Sistnevnte får vi fra store utbyggingsprosjekter, slik at all bulkjord fra GRØNN VEKST er 100% gjenvinningsprodukter. Natursand begynner å bli en mangelvare i verdenssammenheng; vi er derfor stolte over å fortelle at vi bruker steinmel som et miljøvennlig alternativ.

Ekstra morsomt synes vi det er at vi leverer flotte «Torvtak» uten noe som helst torv – men bare kompost og gjenvinningsprodukter!

Jord i bulk – Billigere enn sekkejord

I de store hagesentrene kan kundene gjerne kjøpe 4 x 50 liter sekker for 200 kroner – altså 1 krone pr liter.  Er dette billig?

Faktum er at dersom du henter jord fra GRØNN VEKST med tilhenger, så koster jorda om lag halvparten.  Kjøper du hele billass koster jorda ca 1/3. Kanskje litt mer arbeid – men du er veldig godt betalt for jobben – og samtidig får du et godt og bærekraftig produkt.

En god plantejord består av både mineralsk materiale og organisk materiale. Fordi man ønsker å selge billig jord i 50 liters sekker og med lave transportkostnader, kutter hagesentrene ut det mineralske materialet og selger bare ren organisk jord.

Dette er ikke den typen jord som plantene ønsker, og det organiske materialet som i hovedsak er torv brytes raskt ned og forsvinner.  Jord som inneholder både mineralsk og organisk materiale er både billigere, mer miljøvennlig og har oftest bedre kvalitet enn en organisk jord som leveres i sekk.

Ta gjerne kontakt for en hyggelig jordprat på tlf 05673