HØST lager vermikompost


vermipro.jpg

HØST lager markkompost, eller vermikompost. Hele året, også om vinteren. Mange millioner kompostmark er mer enn villige til å hjelpe oss, bare temperaturen er riktig. I år har det vært en utfordring. Vi har nemlig revet den gamle «fabrikken» som har levert Vermi-Pro for uttesting til våren. Nå gleder vi oss til å bygge driftsbygning med flunkende nytt produksjonsanlegg for vermikompost og tilstøtende produkter.

Vi skal tilby markedet den nye generasjonen med organiske gjødsler, proppfull av humus, plantetilgjengelig næring og de beste av de aller beste mikrobene. I mellomtiden har vi vinteren som en høyst overkommelig og midlertidig utfordring. HØST sin oppdrettsansvarlige; Sergiu Moisei, har forberedt oss godt. 2x40 fots kontainere er isolert etter alle kunstens regler, og utstyrt med vifteovner og lys. 28 enkeltbinger og et par egenkomponerte produksjonsenheter er fulle av mark, som i den mørke årstid blant annet skal spise hage park-kompost med «lure» tilsetninger. Ca. 10 000 mark per m2 er sultne døgnet rundt, så lenge Sergiu klarer å holde temperaturen rundt 20°.

I tillegg driver vi eksperimenter med kompostering. Isolerte tromler gjør oss i stand til å levere alternativ supermat fra kompostering av idealblandinger av hestemøkk, kumøkk, kaffegrut, bark og halm, for å nevne noen kandidater. Vi er opptatt av at marken skal få sånn passe omsatt kompost. Om det er litt etter-varme, synes marken det er helt OK.

For å unngå for mye snømåking er kompostreaktorer installert i et lite plast-drivhus med spisst møne, som snøen forhåpentligvis sklir av. Uansett ser vi frem til at vårsola titter frem en gang i april. Da er forhåpentligvis Norges mest spennende produksjonsanlegg på plass, for utvikling av fremtidas intelligente gjødsler - som snakker med planterøttene og leverer akkurat det de skal ha, når de skal ha det.

Men først er det vinterdrift som gjelder.